
PRINCIPALELE REALIZĂRI:
Lansarea Consiliului pentru abilitare economică și egalitate de gen
La 12 iunie, a avut loc evenimentul de lansare a Consiliului național pentru abilitare economică și egalitate de gen. Evenimentul a fost deschis de prim-ministrul Dorin Recean, urmat de Marina Morozova, deputat, Felicia Bechtold, secretar de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Alexandru Stratan, rector al ASEM și a reunit reprezentanți ai autorităților de stat, mediului de afaceri și mediului academic. Acesta a fost moderat de doamna Veronica Arpintin, Secretar de Stat la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și a avut paneluri de discuții, prezentarea poveștilor de succes ale afacerilor conduse de femei care au beneficiat de programe de sprijin din partea statului. De asemenea, au fost prezentați pilonii principali și activitățile prevăzute în Foaia de parcurs.
Foaia de parcurs privind abilitarea economică a femeilor
A fost elaborată o Foaie de parcurs pentru abilitarea economică și egalitatea de gen. În primele zile ale lunii iunie, proiectul foii de parcurs a fost distribuit tuturor părților interesate pentru consultări, iar versiunea finală a fost prezentată la 12 iunie, la reuniunea de lansare a Consiliului național pentru abilitare economică și egalitate de gen. Aceasta reprezintă un plan anual al activităților Consiliului și a fost construită în jurul a 3 piloni, în urma propunerilor colectate de la membrii CE: Capitalul uman și cultura, accesul la piețe și finanțare și elaborarea de politici durabile.
Pachetul de dereglementare nr. 3
Cel de-al treilea pachet de dereglementare a activității întreprinzătorilor a fost adoptat de Parlament în lectură finală la 25 aprilie 2024, ducând la economii de cel puțin 71 de milioane de lei pentru întreprinderi. Documentul a introdus modificări la legislația orizontală în domeniul inspecțiilor de stat, în primul rând Legea privind inspecțiile de stat nr. 131/2012. Printre altele, legea inspecțiilor a fost extinsă pentru a acoperi mai multe domenii, domeniile de control au fost corectate și distribuite mai clar între organismele de inspecție, au fost introduse contravenții pentru inspectorii care aplică amenzi și sancțiuni care depășesc prevederile legale, a fost introdusă o distincție clară între recomandările și prescripțiile obligatorii emise de inspectori și au fost introduse alte prevederi în beneficiul comunității de afaceri. Modificările au fost concepute pentru a reduce riscul de sancțiuni pentru întreprinderi și sarcina de conformitate în procesul de control de stat. Modificările legislative au fost promovate de MEDD cu sprijinul Secretariatului CE și asistență din partea proiectului USAID/MISRA.
Actualizarea foii de parcurs privind digitalizarea 2024
O nouă reuniune a iCounsiliului a avut loc pe 7 iunie, în cadrul Moldova Digital Summit 2024, cu participarea reprezentanților MDED, Ministerului Finanțelor, Ministerului Justiției, Agenției de Guvernare Electronică, Serviciului Vamal și Agenției Servicii Publice, inclusiv 35 de participanți off-line și aproximativ 50 de persoane on-line. Sesiunea a fost co-prezidată de secretarul de stat pentru digitalizare și s-a axat pe evoluțiile actuale ale priorităților sectorului public și ale comunității de afaceri în domeniul digitalizării. În timpul reuniunii, a fost prezentată public Foaia de parcurs actualizată pentru economia digitală și comerțul electronic. Foaia de parcurs rămâne un set important de activități, structurat în trei obiective și 24 de linii de acțiune, deoarece prioritizează liniile de acțiune necesare pentru îmbunătățirea climatului investițional prin digitalizare. Strategia națională de transformare digitală, aprobată în septembrie 2023, a stabilit ca prioritate elaborarea a șase planuri de acțiune sectoriale, dar acest proces este încă în întârziere, astfel încât CE va promova prioritățile sale prin intermediul foii de parcurs și va urmări absorbția acestora în Planul de acțiune privind TIC și economia digitală din cadrul strategiei.
Punerea în aplicare a noilor regulamente privind mecanismul responsabilității extinse a producătorului în practică
Secretariatul CE a organizat reuniunea Grupului de lucru nr. 2, în cadrul căreia comunitatea de afaceri s-a adresat ministrului mediului, șefilor Agenției de Mediu, serviciilor fiscale și vamale de stat cu privire la punerea în aplicare a noilor reglementări privind mecanismul de răspundere extinsă a producătorilor. În urma celor convenite în cadrul reuniunii, a fost elaborat Ghidul utilizatorului pentru înregistrarea în Lista producătorilor de produse supuse reglementărilor REP prin intermediul Sistemului Informatic Automatizat "Managementul Deșeurilor". Ghidul detaliat de înregistrare, care include, de asemenea, actele de reglementare necesare, va ajuta comunitatea de afaceri să respecte cerințele pentru REP, precum și să evite posibilele consecințe negative și să se asigure că activitățile lor sunt în conformitate cu legislația în vigoare.
Guvernul a simplificat procesul de licitație publică pentru producătorii de energie verde
La 24 aprilie, guvernul a simplificat procesul de licitație pentru companiile care doresc să construiască parcuri eoliene și solare la scară largă. Acest lucru înseamnă că acum este mai ușor ca niciodată să investești în proiecte de energie curată în Moldova, și anume: a) un proces de aplicare mai simplu - licitarea pentru proiecte de energie regenerabilă la scară largă este acum mai puțin birocratică; b) accentul pe energia eoliană și solară - accentul inițial este pus pe atragerea investițiilor în producerea energiei eoliene și solare; c) preț fix pentru energia electrică - investitorii vor beneficia de un preț fix pentru energia electrică pe care o produc timp de 15 ani. Capacitatea totală instalată care urmează să fie scoasă la licitație este de 105 MW pentru parcurile eoliene și de 60 MW pentru parcurile fotovoltaice. Această inițiativă urmărește să stimuleze utilizarea de către Moldova a energiei curate, conducând la un viitor energetic mai sigur și mai accesibil pentru toată lumea. Secretariatul CE și membrii CE au sprijinit activ inițiativa ME, participând la consultarea publică și sugerând îmbunătățiri la proiectul de regulament.
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind spațiile de testare inovatoare în domeniul reglementării energiei
Aceste spații de testare vor permite companiilor să experimenteze noi tehnologii și abordări, cu scutiri temporare de la reglementările existente. Acest lucru înseamnă: a) inovare mai rapidă - companiile pot testa idei noi într-un mediu flexibil (spațiul de testare inovatoare, care va fi autorizat pentru o perioadă de până la 7 ani, cu posibilitatea de prelungire justificată pentru o altă perioadă maximă de 5 ani) pentru a accelera progresul în domenii precum stocarea și distribuția energiei regenerabile; b) impact redus asupra mediului - sandbox-urile pot explora modalități de a minimiza amprenta de mediu a producției de energie; c) întreprinderi implicate - CE a jucat un rol-cheie în elaborarea acestei legi, asigurându-se că răspunde nevoilor comunității de afaceri. Proiectul de lege a finalizat cu succes un amplu proces de consultare cu comunitatea de afaceri, desfășurat în perioada 2023-2024, inclusiv pe platforma Consiliului Economic. Această inițiativă poziționează Moldova ca lider în promovarea inovării pentru un viitor energetic mai curat și mai durabil.
LA CE ÎNCĂ LUCRĂM:
Inițiative de reducere a normelor și procedurilor excesive pentru întreprinderi:

Cartografierea reglementărilor de-a lungul ciclului de viață al activităților de afaceri
Secretariatul CE a inițiat punerea în aplicare a Deciziei nr. 21 a prim-ministrului, datată 23.02.24. Decizia prevedea organizarea unui grup de lucru pentru cartografierea tuturor obligațiilor de reglementare și a proceselor prevăzute de regulamente de-a lungul întregului ciclu de viață al activității de afaceri în principalele sectoare economice. Premierul, ministerele, Cancelaria de Stat, Unitatea de Execuție a Primului Ministru și Secretariatul CE sunt membri ai grupului de lucru. ECS a reușit să atragă în acest exercițiu 7 organizații donatoare (3 proiecte USAID, GIZ, UNOPS, FAO, BERD), care au angajat experți pentru a realiza cartografierea pentru 12 sectoare economice. Până la începutul lunii iulie, experții au raportat că hărțile următoarelor sectoare au fost complet finalizate: agroalimentar de origine animală, agroalimentar de origine non-animală (horticultură), HORECA, IT/BPO, textile, construcții. Sectorul transporturilor/logisticii este finalizat în proporție de 90%, iar sectorul turismului receptor, al produselor electronice, al produselor farmaceutice și al energiei urmează să fie finalizat în următoarele două săptămâni. Hărțile vor fi utilizate în iulie-august pentru a identifica aspectele care trebuie raționalizate și pentru a formula pachete de dereglementare, care se preconizează că vor genera economii de aproximativ 5 miliarde de lei. Pachetele urmează să fie promovate în cursul anului 2024.
Reforma inspecțiilor de stat
Secretariatul CE a continuat punerea în aplicare a Planului de acțiune privind reforma inspecțiilor de stat, aprobat prin Decretul Gov 108-d. Astfel, Secretariatul a instituit 8 grupuri de lucru tematice privind reforma inspecțiilor. Experții dedicați oferiți de USAID/MISRA au elaborat amendamente la peste 30 de legi sectoriale pentru a corecta, în primul rând, domeniile de inspecție și pentru a dezvolta soluții de prevenire a discreției și a lipsei de proporționalitate în aplicarea măsurilor restrictive în inspecție. Proiectul de lege a fost prezentat de Cancelaria de Stat pentru consultări publice. De asemenea, experții au elaborat amendamente la Codul contravențional, pentru a se asigura că infracțiunile sunt justificate și amenzile sunt proporționale, în măsura posibilului și a gradului de participare/responsabilitate a ministerelor și organismelor de inspecție relevante. Ministerul Justiției ia în considerare amendamentele pentru un exercițiu mai amplu de modificare a codului, care se preconizează a fi finalizat în cursul anului 2024. În cele din urmă, experții au propus modificări ale Codului fiscal, pentru a alinia extinderea fiscală la o serie de principii majore de îmbunătățire a reglementării în materie de inspecție, prevăzute în Legea privind inspecțiile. Cu toate acestea, Ministerul Finanțelor ar putea să nu accepte toate aceste modificări în cadrul proiectului de politică bugetar-fiscală care urmează să fie promovat în 2024. Ca urmare a propunerii Secretariatului CE, prim-ministrul a trimis o scrisoare prin care solicita rapoarte privind punerea în aplicare a reformei inspecțiilor. Ministerele și agențiile au furnizat rapoarte și feedback cu privire la listele de verificare, în urma cărora experții vor elabora recomandări concrete pentru modificarea acestora.
Elaborarea pachetelor de dereglementare nr. 6 și 7
Secretariatul CE a colectat o varietate de aspecte de la comunitatea de afaceri pentru a fi incluse în 2 noi pachete de amendamente. Experții Secretariatului s-au concentrat asupra finalizării următoarei versiuni a pachetului 6, iar MDED l-a pregătit pentru sesiunea Guvernului. Cancelaria de Stat l-a pus în așteptare, pentru a verifica dacă este necesară o altă rundă de consultări cu unele ministere care au obiecții. Se preconizează că va fi gata pentru adoptare în iulie. În ceea ce privește pachetul 7, experții Secretariatului au prelucrat rezultatele primei runde de consultări și au pregătit o nouă versiune care va fi prezentată în curând pentru a doua rundă de consultări. Experții așteaptă rezultatele celei de-a doua consultări. Acesta ar putea fi gata pentru adoptarea de către guvern în luna iulie.
Noua metodologie AIR
În urma revizuirii Legii nr. 100/2017 privind actele normative, sistemul de AIR a fost modificat, iar conținutul AIR a fost revizuit, inclusiv nota explicativă a fost transformată în notă justificativă, pentru a include elemente de AIR. Acest lucru a necesitat elaborarea unei noi Metodologii AIR. Cancelaria de Stat a solicitat Secretariatului CE să contribuie la elaborarea noii metodologii, care urmează să fie aprobată ca decret guvernamental și să înlocuiască Decretul nr. 23/2019 existent. Cancelaria de Stat a lansat consultări publice, a colectat rezultatele și a solicitat sprijinul Secretariatului CE în prelucrarea acestora. Secretariatul a elaborat următoarea versiune a proiectului și continuă să ofere sprijin pentru promovarea acestuia.
Metodologie de efectuare a analizei impactului asupra egalității de gen și echității pentru inițiativele juridice guvernamentale
Ministerul Justiției a inițiat modificări la Legea 100/2017 privind actele normative, în principal pentru a raționaliza procedurile de elaborare a legilor. Secretariatul CE a recomandat adăugarea evaluării impactului asupra egalității de gen și echității la lista de impacturi care trebuie obligatoriu evaluate în toate proiectele de inițiative juridice/normative ale guvernului. Expertul în egalitate de gen a elaborat formularea corespunzătoare pentru evaluarea impactului asupra egalității de gen . Astfel, proiectul de Hotărâre de Guvern prevede modul în care va fi efectuată evaluarea impactului asupra egalității de gen, prin identificarea beneficiarilor direcți și indirecți, a impactului estimat și a concluziilor și propunerilor privind măsurile care urmează a fi luate.
Inițiative pentru digitalizarea întreprinderilor și interacțiunea la distanță cu autoritățile:

Pachetul de reglementare privind eCommerce/eEconomy
Îmbunătățirea legislației privind eCommerce/eEconomy este un subiect permanent pe agenda Secretariatului CE. Un nou set de opt propuneri legislative a fost elaborat și transmis în iunie Ministerului Finanțelor pentru politica bugetar-fiscală 2025, acoperind normele pentru operațiunile de import-export online. Cu sprijinul ATIC/GIZ, a fost elaborat un nou pachet de reglementare extins privind comerțul electronic/economia electronică, care conține 33 de inițiative de reformă a reglementării. Acesta a fost lansat în proceduri în februarie 2024, ulterior îmbunătățit și sprijinit de MJ și discutat cu unitatea de punere în aplicare a TBI, dar este încă în dezbatere la MDED/MF.
DMA ȘI DSA
A doua linie de activități privind comerțul electronic vizează evaluarea/modificările legislației interne privind aplicabilitatea regulamentelor UE privind piețele și serviciile digitale într-un stadiu incipient. Evaluările/recomandările DMA și DSA au fost elaborate cu asistența tehnică a proiectului MISRA/USAID și prezentate la iCouncil în ianuarie 2024. După o serie de consultări cu membrii CE, versiunile finale ale rapoartelor au fost publicate în martie 2024. La 29 mai, în urma unei serii de consultări cu MEDD și MISRA, procesul de elaborare a modificărilor legislative a fost relansat, iar la sfârșitul lunii iunie setul necesar de documente de susținere a proiectului de lege a fost prezentat MDED pentru promovare ulterioară.
eKYC
Inițiativa de afaceri fără contact lansată de Secretariatul CE, cu sprijinul -a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare, necesită un instrument digital funcțional și de încredere - platforma electronică de cunoaștere a clientului. Rezultatele primei etape a acestui proiect AT acoperă cadrul de reglementare, conceptul și dezvoltarea cerințelor tehnice. Toate cele 4 etape anterioare ale acestei inițiative au fost finalizate cu succes, iar aprobarea cadrului de reglementare a fost finalizată în aprilie. În paralel, conceptul și propunerea de implementare au fost prezentate UIPAC/BM, fiind aprobate pentru finanțare în decembrie 2023. UIPAC/BM a decis să evalueze individual suficiența cadrului juridic, cererea pieței și conceptul propus, selectând în aprilie-mai un consultant. În iunie, cu participarea MDED și a Agenției eGov, a avut loc reuniunea de lansare, iar raportul este așteptat la sfârșitul lunii iulie.
Notariat electronic
Notarizarea electronică este un element esențial pentru inițiativa de afaceri Contactless, datorită rolului de autentificare notarială a diferitelor tranzacții impuse de legislația moldovenească. Cea mai mare realizare a Secretariatului Consiliului Economic în acest sens este Legea 126 (privind activitatea la distanță a RM), adoptată în 2023, care creează cadrul juridic necesar pentru notariatul electronic și, de asemenea, pentru activitatea la distanță. MJ și Camera Notarilor au solicitat Secretariatului Consiliului Economic și Agenției EGov să sprijine dezvoltarea platformei eNotary. Echipa de experți contractată de Secretariatul CE/BERD/UKGGF a elaborat conceptul sistemului eNotary, caietul de sarcini și proiectul de regulament privind utilizarea platformei. Produsele au fost consultate în perioada ianuarie-aprilie 2024 cu MJ și Camera Notarilor, fiind transmise oficial MJ. În prezent, MJ este în proces de adoptare a conceptului. BERD s-a angajat preliminar să finanțeze dezvoltarea platformei eNotary.
Economia digitală și dezvoltarea planului de acțiune pentru sectorul TIC
Strategia de transformare digitală 2023-2030 aprobată de Guvern în septembrie 2023 a stabilit ca prioritate dezvoltarea a 6 planuri de acțiune sectoriale. MDED a lansat procesul de elaborare a Planului de acțiune pentru dezvoltarea economiei digitale și a sectorului TIC în februarie 2024 cu o echipă de experți internaționali. Cu toate acestea, în urma prezentării foii de parcurs actualizate a iCouncil, MDED a solicitat implicarea comunității locale de afaceri în definirea și încadrarea acesteia în reglementările și practicile naționale. Analiza cadrului de reglementare a început în iunie și va urma o serie de consultări pe platforma iCounsiliului.
IA în procesul de armonizare cu legislația UE
Procesul de integrare în UE și armonizarea cu cele peste 27'000 de acte normative europene reprezintă o sarcină imensă pentru autoritățile moldovenești, ținând cont de resursele acesteia și de termenul de realizare. De aceea, identificarea unui instrument și a unei abordări inovatoare este o necesitate. Secretariatul CE a lansat și a participat la o serie de consultări cu membrii săi, analizând opțiunile și părțile interesate. Companiile locale și internaționale sunt interesate să contribuie. Secretariatul CE colaborează cu integratorul EBS și cu Ministerul Energiei în vederea dezvoltării unui instrument de sprijin pentru funcționarii publici implicați în procesul de armonizare. Lucrările sunt în stadiul de descoperire și este nevoie de sprijinul partenerilor de dezvoltare. Reprezentantul Secretariatului CE a fost inclus în organismul de coordonare a politicii IA inițiat de MDED în iunie 2024.
Inițiative pentru facilitarea tranziției către o economie verde

Programul de promovare a economiei verzi și circulare pentru 2024-2028
Conceptul Programului a fost prezentat de Ministerul Mediului pe platforma CE în ianuarie 2023. În prezent, proiectul Programului este pe cale să fie aprobat de guvern la 10 iulie 2024. Această inițiativă interesantă va ghida țara noastră către un viitor mai durabil pentru următorii cinci ani. Programul se concentrează pe: Reducerea deșeurilor și a poluării printr-o abordare bazată pe economia circulară, în care resursele sunt menținute în uz cât mai mult timp posibil; Promovarea întreprinderilor ecologice care utilizează energie regenerabilă, metode de producție durabile și minimizarea emisiilor. Secretariatul CE a jucat un rol-cheie în modelarea programului prin: participarea la consultări și oferirea de sugestii de îmbunătățire; susținerea angajamentului cu întreprinderile implicate în practici ecologice; propunerea de ajustări pentru a se asigura că programul implică Consiliul în punerea sa în aplicare. Acest program este un pas pozitiv către o Moldovă mai ecologică.
Proiect de documentație de licitație pentru energie regenerabilă
Licitația pentru construcția de parcuri eoliene și fotovoltaice cu o capacitate totală de 165 MW va fi lansată la începutul lunii iulie 2024. O decizie în acest sens a fost luată de comisia de licitație, condusă de Ministerul Energiei. Aceasta a aprobat documentația de licitație, care va fi publicată în atenția potențialilor investitori. Înainte de lansarea licitației, au fost organizate mai multe runde de discuții publice cu participarea companiilor private și a asociațiilor de afaceri interesate, inclusiv a Secretariatului CE și a membrilor CE, care și-au prezentat poziția privind îmbunătățirea condițiilor de participare și desfășurare a licitației.
Moldova consolidează gestionarea deșeurilor
Moldova își îmbunătățește gestionarea deșeurilor pentru a respecta acordurile internaționale. Un pas-cheie este consolidarea programului de responsabilitate extinsă a producătorului (REP), care responsabilizează întreprinderile pentru deșeurile generate de produsele lor. Secretariatul CE a participat la consultările din aprilie 2024 pentru a îmbunătăți proiectul de modificare a legii privind plata pentru poluarea mediului. Acest proiect, pregătit de Ministerul Mediului, alături de alte instituții relevante, are ca scop eficientizarea punerii în aplicare a REP și abordarea preocupărilor exprimate de părțile interesate.
Abilitarea economică și egalitatea de gen

Audierile publice organizate de Platforma femeilor deputate privind răspunsul sistemic al statului la cazurile excepțional de grave de violență împotriva femeilor și fetelor
În contextul cazului extrem de mediatizat în care o tânără însărcinată a fost violată și ucisă cu mare cruzime, la 30 aprilie, a fost convocată o întâlnire pe platforma Femeilor deputate cu reprezentanți ai organelor de aplicare a legii, ai autorităților și ai societății civile. Discuțiile s-au referit la faptul că aceasta a fost o crimă bazată pe gen și că femeile nu sunt suficient de protejate de către autoritățile statului. Ca urmare a acestei reuniuni, CE a organizat o altă reuniune cu părțile interesate relevante, pentru a aborda subiectul creării unor ecosisteme regionale pentru emanciparea economică a victimelor violenței, deoarece acesta este unul dintre subiectele incluse în Foaia de parcurs a Consiliului național pentru emancipare economică și egalitate de gen.
Ecosisteme regionale pentru emanciparea economică a victimelor violenței domestice
La 5 iunie 2024, a avut loc o reuniune de lansare cu participarea celor mai importante părți interesate de prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor. Ținând cont de faptul că fenomenul de gen este larg răspândit în Republica Moldova, nu putem responsabiliza femeile din punct de vedere economic, înainte de a le scoate din cercul vicios al violenței în familie. De aceea, a fost organizată o reuniune pentru a evalua starea actuală a lucrurilor și pentru a veni cu soluții. Pe 12 iulie, Secretariatul CE va participa la reuniunea Agenției Naționale pentru Prevenirea și Combaterea Violenței față de Femei și Fete pe acest subiect relevant și, ulterior, vom decide împreună care sunt următorii pași de urmat.
Formare privind principiile economice ale femeilor (WEP) de către UN Women
La 12 iunie, Secretariatul CE a participat la sesiunea de formare cu tema "Punerea în aplicare a principiilor de emancipare economică a femeilor", care a reunit companii semnatare ale WEP și întreprinderi care sprijină emanciparea femeilor la locul de muncă și în comunitate, cu scopul de a dezvolta și îmbunătăți planurile de acțiune pentru emanciparea economică a femeilor. Participanții au beneficiat, de asemenea, de instrumente și practici eficiente prezentate în studii de caz și discuții de grup.
Atelier privind aspectele practice ale punerii în aplicare a serviciilor alternative de îngrijire a copiilor la locul de muncă
La 20 iunie a avut loc un atelier de lucru organizat de Confederația Națională a Patronatului - CNPM, cu sprijinul Organizației Internaționale a Muncii Moldova, în cadrul proiectului "Sistemul de îngrijire a copiilor în Moldova: abordare sistemică pentru o mai bună ofertă și promovarea formalizării". Discuțiile au abordat aspectele practice ale implementării serviciilor alternative de îngrijire a copiilor la locul de muncă, inclusiv stimulentele fiscale. Totodată, a fost prezentat un Raport de evaluare, care include o serie de recomandări, inclusiv revizuirea și extinderea limitei de vârstă a copiilor care pot beneficia de servicii alternative de îngrijire a copiilor la locul de muncă de la 3 la 7 ani (vârsta școlară). Propunerile discutate la reuniune urmează să fie transmise autorităților în vederea îmbunătățirii legislației privind îngrijirea copiilor. Serviciile alternative de îngrijire a copiilor la locul de muncă sunt un subiect inclus în foaia de parcurs a Consiliului național pentru emancipare economică și egalitate de gen, care vizează extinderea vârstei copiilor care beneficiază de astfel de servicii și pledează pentru stimulente fiscale pentru angajatorii care pun în aplicare acest mecanism.
CONSTRUIREA DIALOGULUI PUBLIC-PRIVAT
BizRadar
În perioada de raportare, a fost inițiat un parteneriat cu o bancă comercială pentru a promova BizRadar în rândul clienților corporativi. Acesta a început cu promovarea în social media și publicitatea vizuală în sucursalele băncii. În același timp, a fost semnat un memorandum de înțelegere cu proiectul OPTIM (Helvetas Moldova) pentru actualizarea aplicației. Actualizările viitoare vor simplifica procesul de înregistrare, sporind numărul de utilizatori, vor permite gestionarea evenimentelor pentru publicul țintă, diversificând conținutul și îmbunătățind utilitatea. În plus, aplicația va livra sondaje mai complexe. Pentru a populariza în continuare aplicația în rândul tinerilor antreprenori și al întreprinderilor mici și mijlocii, a fost stabilit și un parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). Toți beneficiarii acestei organizații care vor completa formularul de înregistrare de pe site-ul ODA, vor descărca inițial aplicația și vor deveni utilizatori BizRadar. În plus, a fost organizată o întâlnire online cu jurnaliștii economici de la diez.md pentru a promova BizRadar prin articole scrise, pentru a populariza aplicația, ca parte a unui proiect de educație financiară pe care îl implementează cu ajutorul USAID. Pe parcursul trimestrului II, conținutul aplicației a fost actualizat în mod regulat și au fost testate noi caracteristici, inclusiv anunțuri privind reuniunile grupurilor de lucru și un nou sondaj în contextul Zilei naționale a antreprenorilor. În perioada de raportare au avut loc opt reuniuni de lucru online privind exercițiul de cartografiere a reglementărilor, la care au participat asociații de afaceri și antreprenori din opt sectoare (Horeca, construcții, electronică, IT, energie, energie, produse farmaceutice, textile, transport și logistică). În cadrul acestor reuniuni, aplicația BizRadar a fost prezentată ca o platformă de comunicare pentru antreprenori și promovată ca o sursă de informații de încredere. Pe lângă sesiunile online, s-a participat la o întâlnire regională cu comunitatea de afaceri, prin intermediul proiectului PNUD, pentru a discuta despre activitățile Secretariatului EC, BizRadar fiind un punct-cheie.


Asociațiile de afaceri participă la discuțiile privind aderarea la UE
Secretariatul CE a organizat o reuniune cu reprezentanții comunității de afaceri și ai societății civile (peste 70 de participanți) din cadrul Grupului de lucru 5 "Creșterea competitivității Republicii Moldova în contextul aderării la UE", pentru a informa participanții cu privire la procesul de integrare în UE, în special etapele viitoare legate de armonizarea legislației moldovenești cu standardele UE. Viceprim-ministrul pentru Integrare în UE, Negociator-șef cu UE - Cristina Gherasimov, a prezentat procesele de examinare, negociere și transpunere și a solicitat reprezentanților comunității de afaceri să contribuie la evaluarea impactului potențial al armonizării; să propună soluții pentru atenuarea efectelor negative; să delege reprezentanți pentru a participa la discuțiile viitoare. Înainte de lansarea oficială de către Moldova a negocierilor de aderare la UE, la 25 iunie, Cristina Gherasimov s-a întâlnit cu principalele părți interesate - reprezentanți ai asociațiilor de afaceri, ai grupurilor de reflecție și ai Secretariatului CE, pentru a discuta progresele înregistrate în ceea ce privește agenda europeană a Moldovei, pregătirea țării pentru prima Conferință Interguvernamentală, dispozițiile din proiectul de document de poziție generală a Moldovei pentru negocierile cu UE, următorii pași pentru a avansa pe calea Moldovei către aderarea la UE. Această reuniune a servit drept platformă de colaborare și planificare înainte ca Moldova să se angajeze oficial în procesul de aderare la UE.

Strategia națională de dezvoltare economică 2030 a Republicii Moldova
Secretariatul CE a organizat o consultare publică finală cu privire la proiectul Strategiei naționale de dezvoltare economică 2030 (SNDE). Această reuniune, solicitată de MDED, a reunit autoritățile și instituțiile publice pentru feedback. NEDS finalizată încorporează: recomandările experților (strategia reflectă contribuția Comisiei Europene - Direcția Generală Afaceri Economice și Financiare) și feedback-ul public (au fost incluse considerațiile din cadrul reuniunilor de consultare). Această abordare colaborativă asigură faptul că NEDS este bine închegată și reflectă perspective diverse.

Un nou program de promovare a produselor locale
Guvernul lansează un program de promovare a bunurilor produse la nivel local. Această inițiativă va implica o campanie de comunicare și colaborarea cu întreprinderile pentru a crește gradul de conștientizare a produselor locale, precum și un program de sprijin financiar care va fi furnizat de ODA. Programul urmărește să îmbunătățească competitivitatea producătorilor moldoveni. În cooperare cu MDED, Secretariatul CE a organizat reuniunea Consiliului consultativ al IMM-urilor, în cadrul căreia au fost discutate programul și alte inițiative relevante, cum ar fi stabilirea unei identități de marcă a produselor locale și campania de comunicare privind produsele locale. Astfel, reuniunea a oferit o platformă valoroasă pentru discutarea și perfecționarea Programului de dezvoltare a competitivității producătorilor locali. Participanții s-au angajat într-un dialog constructiv, schimbând idei și perspective pentru a asigura implementarea cu succes a programului.

Facilitarea comerțului
Secretariatul CE s-a întâlnit cu șeful Serviciului Vamal al Republicii Moldova și cu reprezentanți ai Organizației Mondiale a Vămilor (OMV). Această reuniune s-a axat pe finalizarea primei misiuni de planificare pentru faza a II-a a Programului global de facilitare a comerțului. Părțile au discutat despre inițiativele în curs de desfășurare în domeniul facilitării comerțului și despre progresele înregistrate la nivel național de Moldova în acest domeniu; au analizat măsurile de consolidare a capacității instituționale a autorității vamale de a pune în aplicare instrumentele de facilitare a comerțului; și au abordat modalități potențiale de îmbunătățire a mediului de afaceri prin facilitarea comerțului. Discuțiile au explorat domeniile potențiale de colaborare între Consiliul Economic (în calitate de Comitet Național pentru Facilitarea Comerțului) și OMV pe probleme de facilitare a comerțului în anii următori. Această reuniune semnifică angajamentul Moldovei de a simplifica procedurile comerciale și de a promova un mediu mai favorabil afacerilor.

Evenimentul AGRIFOOD Partnership 2024 Business Matchmaking
Secretariatul CE a participat la evenimentul AGRIFOOD Partnership 2024 Business Matchmaking care a avut loc la Cluj, România. Acest eveniment, organizat de Asociația Businessului European din Moldova, în cooperare cu International Business Society, USAID Moldova Rural Competitiveness and Resilience project, a oferit o platformă valoroasă pentru peste 50 de producători agroalimentari moldoveni. Secretariatul CE a prezentat observațiile de deschidere, subliniind importanța colaborării transfrontaliere în sectorul agroalimentar. Evenimentul a facilitat legăturile cu potențiali importatori, distribuitori și experți, deschizând porțile către noi piețe și parteneriate. Astfel, producătorii moldoveni avut posibilitatea să comunice cu înalți funcționari din România și Moldova, inclusiv parlamentari, reprezentanți ai guvernului și autorități locale. Experții GET au fost prezenți, promovând discuții privind practicile durabile în industria agroalimentară. Acest eveniment a promovat conexiuni valoroase și oportunități de colaborare, poziționând sectorul agroalimentar din Moldova pentru succesul viitor.
Vezi Buletinul Informativ anterior (Q4/2023)
